‘Nevidljive sile: Žene koje su oblikovale grad’ novi projekt Zaklade Sveučilišta

Žene su odigrale veliku ulogu u povijesti, ali i koncipiranju modernog društva kakvog poznajemo danas. Ipak, prema dostupnim podacima o prisutnosti i poznavanju uloge žene u javnom životu, ne samo da ne postoji dovoljna razina znanja o spomenutom, nego vlada i svojevrsna ignorancija.

Unatoč malim pomacima na globalnoj razini, lokalna zajednica i dalje propušta prepoznati i vrednovati njihov doprinos u društvu. Građanskom akcijom Nevidljive sile: Žene koje su oblikovale naš grad, a kroz kampanju za podizanje svijesti, Zaklada Sveučilišta upoznat će građanstvo sa ženama koje su svojim radom i postignućima doprinijele izgradnji grada Rijeke kao fizičkog i konceptualnog prostora u područjima arhitekture, kulture, javnog života i znanosti.

Provedbom akcije primarno će se u javnom diskursu otvoriti pitanje, ne samo tko su istaknute žene koje su doprinijele zajedničkom društvenom razvoju, već i zašto su njihova imena i djela slabo ili u potpunosti nepoznata.

Polazeći od lokalne zajednice, tj. grada kao mikro područja javnog života, projekt će preispitati i presložiti stereotipno poimanje uloge žene u društvu koja se najčešće sagledava i vrednuje unutar prostora privatnog, te pokušati pronaći načine njihovog mapiranja.

Akcija Nevidljive sile: Žene koje su oblikovale naš grad započet će u ožujku 2017., a bit će provedena u sklopu programskog područja Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Naš doprinos zajednici.

 

Arhiva


O nama | Prioriteti | Organizacijska struktura | Temeljni dokumenti | Godišnja izvješća | Djelatnost Upravnog odbora