Pozi na tribinu ‘Nevidljive sile: Vesna Švarcer i Neda Stipčić-Šolić’

NS_znanost_ facebook_event_

Nakon arhitekture, javnog djelovanja i kulture, posljednja u nizu tribina Nevidljivih sila tematizirat će nasljeđe i doprinos fizičarki Vesne Švarcer i Nede Stipčić-Šolić, te širi kontekst žena i znanosti.

Fizičarka i sveučilišna profesorica, Vesna Švarcer jedna je od glavnih utemeljiteljica nuklearne medicine u Rijeci. Davne 1960. bila je prva asistentica Zavoda za fiziku Medicinskog fakulteta u Rijeci. Švarcer je pionirka upotrebe gama-sonde za određivanje akumulacije joda u štitnjači, te je ukazala i na nužnost angažmana fizičara u nuklearnoj medicini. U tadašnje vrijeme, znanstveni interes Zavoda za fiziku u području radioterapije usmjeren je na neutronsku dozimetriju, određivanje veličine doza od raspršenog zračenja u teleradioterapiji, te na procjenu veličine pogreške pri određivanju apsorbirane doze. Ta kompleksna istraživanja obavljala je Neda Stipčić – Šolić, do potpunog prelaska u Zavod za fiziku 1994. godine.

Tribina će biti održana 13. lipnja 2017. u Svečanoj dvorani dr. Izidora Kršnjavog Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci (Ul. Ljudevita Gaja 1, 51000 Rijeka) s početkom u 19 sati.

Sudjeluju znanstvenica i profesorica Marta Žuvić s izlaganjem o Vesni Švarcer i Nedi Stipčić-Šolić, a u kasnijoj diskusiji o širem kontekstu žena i znanosti, pridružit će joj se rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, znanstvenica i profesorica Astrid Krmpotić te direktorica Centra za ženske studije u Zagrebu Nataša Medved. Diskusiju moderira Brigita Miloš, koordinatorica Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Ususret završetku projekta ujedno nam je zadovoljstvo pozvati vas da se priključite daljnjem mapiranju znamenitih žena koje su svojim djelovanjem doprinijele Rijeci kakvu poznajemo danas. Više informacija o ovom javnom pozivu možete pronaći ovdje, a predložiti na sljedećoj poveznici.

Veselimo se Vašem dolasku i zajedničkom dijalogu o mogućnostima daljnjeg razvoja projekta!

oznaka

Arhiva


O nama | Prioriteti | Organizacijska struktura | Temeljni dokumenti | Godišnja izvješća | Djelatnost Upravnog odbora