Zaklada na infodanu programa URBACT III

urbact

Stručna suradnica za razvojne projekte Zaklade Sveučilišta Andrea Laurić sudjelovala je na godišnjem nacionalnom infodanu programa URBACT III koji se održao u Opatiji, 17. siječnja 2019. u Villi Antonio.

URBACT III je program međuregionalne suradnje koji se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) unutar cilja Europske teritorijalne suradnje. Cilj programa je razmjena znanja i izgradnja kapaciteta europskih gradova (i općina) koji izrađuju ili provode integrirane strategije i akcijske planove održivog urbanog razvoja. Ulogu nacionalne URBACT točke obavlja Udruga gradova u RH koja okuplja 126 hrvatskih gradova.

Glavna tema Infodana bio je novi poziv za Mreže za planiranje objavljen 7. siječnja 2019., u kojem kao partneri mogu sudjelovati županije i sveučilišta.  Mreže za planiranje nastoje pomoći europskim gradovima pronaći rješenja za urbane izazove u pet tematskih područja – integrirani razvoj, upravljanje, gospodarstvo, okoliš i uključivanje.

Te mreže okupljaju do 10 partnera iz različitih europskih zemalja koji dijele iskustva i uče jedni od drugih. Partneri će po završetku projekta izraditi Integrirani akcijski plan i imati priliku isprobati neka rješenja manjih razmjera u svojim gradovima. Taj će posao biti obavljen okupljanjem lokalnih dionika i radom u lokalnim i transnacionalnim partnerstvima.

Sudionicima su prezentirani detalji poziva te iskustva dionika uključenih u prvi ciklus Mreža za planiranje, koji je završio u svibnju ove godine.

 

Arhiva


O nama | Prioriteti | Organizacijska struktura | Temeljni dokumenti | Godišnja izvješća | Djelatnost Upravnog odbora