Predstavnice Zaklade na sastanku Lokalne grupe za podršku REFREsh projekta

IMG_0293

Predstavnice Zaklade Sveučilišta u Rijeci, ravnateljica izv. prof. dr. sc. Iva Rinčić i stručna suradnica za razvojne projekte Andrea Laurić sudjelovale su 27. studenog 2019. na sastanku Lokalne grupe za podršku (Local Support Group) REFREsh projekta.

Projekt REFREsh financiran je iz programa transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa 2014. – 2020. U projektu sudjeluje 10 projektnih partnera iz pet država, na čelu s vodećim partnerom – regionalnom razvojnom agencijom Aufbauwerk Region iz Leipziga. Projekt je započeo u srpnju 2017. godine a provedba projekta planira se do sredine 2020. godine.

Svrha projekta REFREsh je revitalizacija stare industrijske baštine s ciljem prenamjene iste u društveno korisne objekte, a za potrebe kreativnih i kulturnih industrija. Cilj projekta je razviti strategije i proces suradnje kreativnih, trgovinskih, poslovnih i uslužnih djelatnosti. Integracijom kreativnog sektora u postojeće trgovačke i uslužne djelatnosti izbjeći će se jednolični razvoj u ruralnom području.

U sklopu održanog LSG sastanka sudionici su se pobliže upoznali sa samim projektom te s realiziranim aktivnostima Primorsko-goranske županije koje su usmjerene na mapiranje industrijske baštine na području Primorsko-goranske županije i izradu dokumentacije s ciljem prenamjene napuštenih objekata. Sudionicima su također predstavljene i nadolazeće aktivnosti u sklopu projekta te su prezentirana investicija i aktivnosti Općine Lokve, hrvatskoga partnera koji je u sklopu projekta obnovio objekt kuće čuvara brane na Lokvarskome jezeru, i najavio tri pilot akcije koje će se održati u obnovljenom objektu – transnacionalnu izložbu fotografija, radionicu tradicionalnih zanata te interaktivnu izložbu.

Sudionici LSG sastanka imali su priliku i za terenski obilazak kompleksa Benčić (Palača Šečerane, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dječja kuća) koji je poslužio kao primjer dobre prakse prenamjene prostora industrijske baštine za potrebe kulturnih i obrazovnih djelatnosti.

Arhiva


O nama | Prioriteti | Organizacijska struktura | Temeljni dokumenti | Godišnja izvješća | Djelatnost Upravnog odbora