Poziv na tribinu ‘Dual Career: Business or Pleasure?’

realizator_2019_predavanja i edukacije_dvostruka karijera

Je li „power couple“ samo mit? Ako ne, kako (ne) funkcioniraju dvije karijere?

RiHub, 21. studenog 2019. u 18:00 sati
Predviđeno vrijeme trajanja: 90 minuta
Voditeljica: Vedrana Lisica Pavlović

Ekonomske i ideološke promjene koje su proteklih desetljeća obilježile svijet u velikoj su mjeri utjecale na položaj pojedinaca u poslovnom svijetu, nepovratno promijenivši i način funkcioniranja modernih parova i obitelji. Spomenuto posebno vrijedi u slučajevima kada oba člana para imaju karijeru, pri čemu karijera znači puno više od stjecanja životnih prihoda (tzv. earners), te zahtijeva višu razinu predanosti, angažmana i odgovornosti. Takozvana „dvostruka karijera“ (eng. dual career; DC) stoga je nedvojbeno „razapeta“ između motiviranosti, produktivnosti i dokazivanja, predstavljajući pravi izazov ravnoteži u  privatnom životu.

Švicarski savezni tehnološki institut u Zurichu (ETH) prvi je u Europi, 1999., uveo Savjet za dvostruku karijeru, predloživši konkretne mjere za zaposlene parove. Institut su slijedila mnogobrojna europska i svjetska sveučilišta (prepoznavši potrebu olakšavanja mobilnosti izvrsnih znanstvenika i istraživača i njihovih partnera/ica), a i sve više kompanija i poslodavaca okreće se u svojim strategijama ljudskih resursa poslovnim ponudama s integriranim DC-rješenjima.

I dok su kandidati za radno mjesto davnih 1990-ih potez ETH-a smatrali jedinstvenim, 20 godina nakon on je postao standardom. U Hrvatskoj, pak, sam pojam DC-a još je relativno nepoznat, nerijetko noseći negativan prizvuk. Stoga nam je izuzetno drago ugostiti uspješne privatno-poslovne parove s kojima ćemo među prvima u nas otvoriti temu i diskusiju o izazovima dvostruke karijere. Na tribini sudjeluju: Dijana Dominis Prester i Predrag Dominis Prester, Adriano Požarić i Barbara Požarić, Dunja Siuc Valković i Toni Valković, Maja Stanić i Vojko Stanić & Davor Vašiček i Vesna Vašiček.

Predrag Dominis Prester i Dijana Dominis Prester

Predrag Dominis Prester diplomirao je, magistrirao i doktorirao fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je od 2003. do 2007. g. radio kao docent na Fizičkom odsjeku. Od 2007. g. zaposlen je na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci, trenutno kao redoviti profesor, gdje je obavljao dužnosti zamjenika pročelnika te predstojnika Zavoda za teorijsku fiziku i astrofiziku, a trenutno je voditelj doktorskog studija Fizika. Njegovo područje znanstvenog interesa je teorijska fizika elementarnih čestica, s naglaskom na fundamentalne aspekte kvantne teorije polja, teoriju superstruna, klasičnu i kvantnu gravitaciju i fiziku crnih rupa. Bio je dobitnik ugledne njemačke stipendije Alexander von Humboldt Research Fellowship s kojom je od 2004. do 2006. g. boravio na Albert Einstein institutu u Potsdamu, te se usavršavao u vrhunskim institucijama poput tršćanske SISSA. (Ko)autor je više od 50 znanstvenih radova, mahom objavljenih u vrhunskim časopisima, te je održao veći broj pozvanih predavanja na konferencijama ili kao gostujući znanstvenik.

Dijana Dominis Prester diplomirala je i magistrirala na Sveučilištu u Zagrebu. Doktorirala je 2006. na studiju astrofizike Sveučilišta Potsdam, Njemačka, s temom detektiranja ekstrasolarnih planeta. Prvih nekoliko godina radi na Sveučilištu u Zagrebu, a od 2007. na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci, danas kao izvanredna profesorica. Tijekom svog obrazovanja u više se navrata usavršavala na uglednim međunarodnim institucijama, u Beču, Münchenu, Tokiu, i opažala na različitim opservatorijima diljem svijeta. Godine 2003. je postala članica međunarodnog tima PLANET suradnje, i sudjelovala u važnom otkriću hladnog planeta nazvanog OGLE-2005-BLG-390Lb. Od 2009. godine je članica međunarodnih kolaboracija MAGIC i CTA. Autorica je jednog od najcitiranijih članaka na Sveučilištu u Rijeci, a čak dva puta publicirala je rad u časopisu Nature, i dva puta u časopisu Science, najuglednijim znanstvenim časopisima.

Adriano Požarić i Barbara Požarić

Adriano Požarić je osnivač i urednik časopisa Turizam info, B2B magazina za turističke stručnjake. Tijekom svoje karijere posebno se bavio marketingom i kampanjama u tiskanim medijima u području turizma. Osnivač je Kongresnog ureda u Opatiji, a u periodu 2005. – 2009. je obavljao i funkciju predsjednika Gradskog vijeća Grada Opatije. Osim časopisa, bavi se organizacijom manjih konferencija, treninga, te specijaliziranih sajmova turizma. Član je udruženja Professionals Publisher sa sjedištem u Londonu. Barbara Požarić završila je Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Sa suprugom Adrianom uređuje časopis i web portala Turizam info, te objavljuje tekstove iz područja turizma, gastronomije i hotelijerstva. Suvlasnica je tvrtke Info Lab d.o.o.

Dunja Siuc Valković i Toni Valković

Dunja Siuc Valković je doktorica medicine s gotovo 25 godina iskustva na različitim menadžerskim pozicijama u farmaceutskoj industriji. Magistrirala je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i ima MBA diplomu iz Cotrugli Business School u Zagrebu. Od 2014. godine direktorica je globalnog poslovnog razvoja u JGL-u, a njezina su odgovornost i interesi usmjereni uspostavljanju i razvoju poslovne suradnje i pristupu na tržištima u nastajanju sa strateškim naglaskom na dugoročno održive poslovne modele. Tijekom procesa pristupanja EU sudjelovala je u pregovorima oko zaštite intelektualnih prava i slobodnog kretanja roba, ljudi i dobara. Iznimno je aktivna u zajednici, a posebno udruzi građana Riječki val.

Toni Valković je diplomirao, magistrirao i doktorirao medicinu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.  Danas je redoviti profesor na Medicinskom fakultetu i Fakultetu zdravstvenih studija, te pročelnik Zavoda za hematologiju, reumatologiju i kliničku imunologiju u Kliničkom bolničkom centru u Rijeci. Sudjelovao je u brojnim projektima, te održao niz izlaganja na znanstvenim i stručnim konferencijama. Posljednjih godina posebno istražuje tzv. karcinom krvi, multipli mijelom. Trenutno obnaša funkciju člana nacionalnog Panela za vrednovanje projekata za područje biomedicine – kliničke znanosti Hrvatske zaklade za znanost.

Vojko Stanić i Maja Stanić

Vojko Stanić je magistrirao 2009. godine na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Maja Stanić je diplomirala 2005. godine na istom fakultetu. Od 2009.- 2014. g. aktivna je kao tajnica brojnih provedenih nacionalnih i međunarodnih natječaja u organizaciji Društva arhitekata Rijeka. Nakon studija počinju raditi u Zajedničkom projektantskom uredu Igor Rožić i Marija Rožić u Rijeci, gdje nakon 2007. godine nastavljaju suradnju kao projektanti voditelji. Godine 2017. pokreću arhitektonski ured Studio Mapa, d.o.o. u Rijeci. Tijekom svog rada ovaj inženjersko kreativni par  osvaja niz nagrada i priznanja – I. nagradu za idejno arhitektonsko urbanističko rješenje I. gimnazije u Osijeku (2018), IV. nagradu za idejno urbanističko arhitektonsko rješenje uređenja obalnog pojasa u Baški (2016), VI. mjesto na natječaju za arhitektonsko urbanističko rješenje Ekonomske škole u Vukovaru (2018). Posebno se bave javnim prostorima za mlade, te objektima stambene namjene. Od 2017. godine sve do danas  vlasnici su tvrtke Studio Mapa d.o.o. u Rijeci.

Davor Vašiček i Vesna Vašiček 

Davor Vašiček diplomirao je ekonomiju 1985. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer Računovodstvo i financije. Godine 2004. postaje magistar znanosti na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a tri godine nakon postaje doktor znanosti na temu ,,Državno računovodstvo u funkciji odlučivanja javnog menadžmenta”.  Tijekom svoje karijere radio je na brojnim znanstvenim projektima, uglavnom iz domene javnih financija. Danas je redoviti profesor Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Član Revizorskog odbora ACI, d.d. u Opatiji i član Upravnog odbora Centra za lokalni ekonomski razvoj. U razdoblju 2009. – 2011. godine bio član radne skupine pri Ministarstvu financija RH za izradu Strategije razvoja sustava unutarnje financijske kontrole u Republici Hrvatskoj. Od 2017. godine obavlja funkciju prorektora za financije Sveučilišta u Rijeci.

Vesna Vašiček diplomirala je 1985. god. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je i magistrirala 1992., te doktorirala 1997. godine (disertacija Računovodstveno informacijski sustav kao podrška izvršavanju ciljeva proračuna), a za doktorsku je disertaciju primila i nagradu Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika. Od 1987. radi na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, danas kao redovita profesorica, gdje je i vodila znanstveni projekt Perspektive primjene upravljačkog računovodstva u javnom sektoru u RH. U razdoblju 2000. – 2004. godine obnašala je funkciju Glavne državne rizničarke Republike Hrvatske, djelujući u području planiranja, izrade i nadzora državnog proračuna, te zakona i propisa iz djelokruga Ministarstva financija. Bila je prorektorica za poslovanje i predsjednica Odbora za proračun Sveučilišta u Zagrebu, te glavna urednica časopisa Rif Riznica. Posjeduje certifikat ovlaštene računovotkinje i interne revizorice. Od 2017. je članica Upravnog vijeća Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Što je to dvostruka karijera, kako (i može li se) postići balans i ravnopravnost, na koji način poslodavci mogu pridonijeti i prepoznati potencijal takvih parova, je li uvođenje koncepta dvostruke karijere budući smjer menadžmenta ljudskih resursa – samo su neka od pitanja kojima ćemo se baviti na tribini i ujedno posljednjem događanju Learn & Mingle modula Realizator 2019. natjecanja.

Veselimo se (dvostruko) Vašem dolasku!

Arhiva


O nama | Prioriteti | Organizacijska struktura | Temeljni dokumenti | Godišnja izvješća | Djelatnost Upravnog odbora