Druga Škola održivog razvoja


Škola održivog razvoja projekt je kojeg Zaklada Sveučilišta u Rijeci organizira drugu godinu za redom, zbog iznimno velikog interesa studenata i aktualnosti teme. 2. Škola održivog razvoja za studente Sveučilišta u Rijeci održala se u prostoru Regionalnog info-centra za mlade 19. i 20. studenoga 2010. godine.
Škola se i ove godine održala u okviru Globalnog tjedna obrazovanja, koji se obilježavao od 13. do 21.11.2010. godine. Riječ je o međunarodnoj inicijativi koju je 1999. godine pokrenuo North-South Centre, institucija pod okriljem Vijeća Europe.

Škola je za svih 23 polaznika bila u potpunosti besplatna. Dvodnevno aktivno sudjelovanje u radu škole omogućilo je svakom studentu/ici pregršt novih znanja i iskustava koja su zasigurno podignula razinu njihove svijesti i informiranosti o nužnosti promjena u zajednici. Bile su obuhvaćene teme poput definiranja samog pojma održivog razvoja, njegove važnosti, trendova upravljanja održivim razvojem, uloge civilnog, kao i gospodarskog sektora u obrazovanju za održivi razvoj, održivi turizam, i sl.

Prvi dan Škole polaznici su dobili svojevrsni teorijski input, odnosno poslušati predavanja nekoliko eminentnih predavača s iskustvom na području održivog razvoja. Drugi dan bio je posvećen kreativnom radu polaznika, kroz upotrebu međunarodno poznate Open-Space metode. Open Space je naziv za efikasan način na koji veće, pa čak i jako velike grupe sudionika, mogu razgovarati o zajedničkoj temi. Polaznike se motiviralo da osmisle teme koje ih zanimaju te da tijekom facilitiranog programa diskutiraju o njima, razvijaju ideje za buduće projekte i sl. Takvim smo načinom rada osigurali sasvim konkretne rezultate dvodnevnog edukativnog druženja kroz generaciju ideja mladih ljudi koje su u follow-up-u projekta bile predstavljene širem krugu ljudi.

Druga Škola održivog razvoja organizirana je pod pokroviteljstvom Splitske banke, Projektnog ureda Rijeka – Zdravi grad, Regionalnog info-centra za mlade, Centra za čistiju proizvodnju Sveučilišta u Rijeci, Primorsko-goranske županije i Sveučilišta u Rijeci.

Arhiva


O nama | Prioriteti | Organizacijska struktura | Temeljni dokumenti | Godišnja izvješća | Djelatnost Upravnog odbora