Predstavnice Zaklade Sveučilišta prisustvovale GenderSTE treningu na Sveučilištu u Novom Sadu

gender trening2

Od 3. do 4. ožujka 2016. godine u Centralnoj zgradi Sveučilišta u Novom Sadu održana je trening škola COST projekta GenderSTE (Gender Science, Technology and Environment) pod nazivom Gender in research and in Horizon 2020 projects.

Škola je za cilj imala približi rodno istraživanje istraživačima koji nemaju rodni aspekt u svom istraživanju, promovirati rodni aspekt u Horizon 2020 projektima, te skrenuti pažnju na rodno istraživanje u prirodnim i tehničkim znanostima potkrepljeno primjerima dobre prakse. Tema treninga prvenstveno je bila namijenjena doktorantima, akademskim djelatnicima i donosiocima odluka iz regije.

Predstavnice Zaklade Sveučilišta u Rijeci, ravnateljica Iva Rinčić i programska asistentica Andrea Laurić na poziv COST-a prisustvovale su treningu koji je, osim implementacije u znanstvenim istraživanjima, otvorio teme rodnog aspekta u urbanom planiranju grada, javnom prijevozu, klimatskim akcijama i inovacijama.

U tom kontekstu, a između ostalih, prof. Hilda Romer Christensen sa Sveučilišta Copenhagen održala je predavanje o rodnoj metodologiji, prof. Andrea Pető s CEU u Budimpešti o iskustvima savjetodavne skupine o rodu u Horizon2020 programu, prof. Lidewij Tummers s Delft Sveučilišta iz Nizozemske o izazovima i strategijama roda i prostornog razvoja, dok je PhD studentica sa Sveučilišta u Novom Sadu Andrea Tamás povela sudionike/ce treninga na šetnju gradom pod nazivom Who built your city? Women architects.

Trening je realiziran u okviru projekta COST TN1201 GenderSTE, a koordinatorica akcije je prof. dr. Ines Sanchez de Madariaga s Tehničkog fakulteta u Madridu. Lokalni organizatori su članovi GenderSTE akcije: Karolina Lendak-Kabok, doktorantkinja Centra za rodne studije i prof. dr. Imre Lendak s Fakulteta tehičkih znanosti, Sveučilišta u Novom Sadu.

Zaklada Sveučilišta dio je mreža kreatora politika i eksperata u projektu čiji je cilj potaknuti bolju integraciju rodnog aspekta u istraživanjima, te otvoriti diskusiju o položaju žena u znanosti, istraživanju i inovacijama na Sveučilištu u Rijeci, ali i širem društvenom kontekstu.

Više informacija o GenderSTE projektu i akcijama možete pronaći ovdje.

Arhiva


O nama | Prioriteti | Organizacijska struktura | Temeljni dokumenti | Godišnja izvješća | Djelatnost Upravnog odbora