Projekt genderSTE predstavljen na Informativnom danu i radionici „Znanost s društvom i za društvo”

Ravnateljica Rinčić predstavila je projekt genderSTE (Science, Technology, Environment – COST Action TA1201) na Informativnom danu i radionici „Znanost s društvom i za društvo”.  Nacionalni informativni dan i radionica za horizontalnu aktivnost programa Obzor 2020 održana je u Zagrebu, 3. lipnja 2016. godine, u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Doc. dr. sc. Iva Rinčić predstavila je COST – European Cooperation in Science and Technology, najstariji europski program poticanja znanosti (1971.) koji ima za cilj reduciranje fragmentiranosti europskog istraživačkog prostora i otvaranje novoj suradnji, međuvladin okvir suradnje koji omogućuje umrežavanje nacionalno financiranih projekata te povećanje mobilnosti istraživača diljem Europe (posebno mladih istraživača). Također, predstavila je COST akcije i ukazala na zanimljive statistike. Naime, iako udio žena raste, pod-zastupljenost žena u svim područjima i dalje je prisutan: 60% svih diplomiranih u Europi su žene, s odličnim ocjenama i rezultatima, no, danas žene čine 33% europskih istraživača, 20 % redovitih profesora a tek 15.5% čelnica ustanova u visokom obrazovanju su žene.

Ravnateljica je govorila o Zakladinom iskustvu u sklopu projekta: od 3. do 4. ožujka 2016. godine u Rektoratu Sveučilišta u Novom Sadu održan je trening COST projekta genderSTE: Gender in research and in Horizon 2020 projects, na kojem je Zaklada sudjelovala; realizirana je suradnja u Responsible Research and Innovation (RRI Tools) projektu na temu rodne ravnopravnosti i odgovornog istraživanja; te o pozivima koje je Zaklada primila za sudjelovanje u drugim projektima, iz čega izdvajamo Gender Equality Network in the European Research Area u kojem je Zaklada dobila status promatrača.

Sve održane prezentacije možete preuzeti na mrežnim stranicama Obzora 2020. putem poveznice http://www.obzor2020.hr/obzor2020-novosti-pregled/znanost-s-drustvom-i-za-drustvo

genderSTE

Arhiva


O nama | Prioriteti | Organizacijska struktura | Temeljni dokumenti | Godišnja izvješća | Djelatnost Upravnog odbora