Je li moguć bolji dijalog znanosti i društva? Predstavljanje RRI Tools projekta u Rijeci

Europa želi promovirati ne samo izvrsnu, već i društveno odgovornu znanost i tehnologiju naglašavanjem važnosti usklađivanja ciljeva istraživanja i inovacija s potrebama i vrijednostima društava.

Zaklada Sveučilišta u Rijeci 24. veljače 2016. organizira predstavljanje međunarodnog RRI Tools projekta čiji je cilj uključiti društvo u odluke o razvoju znanosti i tehnologije sa svrhom doprinosa pametnom, održivom i cjelovitom rastu.

RI Tools projekt provodi multidisciplinarni konzorcij 26 institucija predvođenih od strane “la Caixa” fondacije iz Španjolske. Projekt uključuje predstavnike iz širokog raspona sudionika – od istraživača, predstavnika civilnog društva, tvoraca politika, do obrazovnog sektora i poslovnog okruženja. Konačni ishod projekta bit će razvoj skupa digitalnih resursa za javno zagovaranje, obučavanje, širenje i implementaciju RRI projekta unutar programa Horizon2020.

Projekt se provodi u 19 europskih zemalja, a RRI Tools na Sveučilištu u Rijeci predstavit će Dobrivoje Lale Erić, voditelj Odjela za međunarodnu suradnju Centra za promociju znanosti iz Beograda. U diskusiji o mogućnostima i izazovima implementacije društveno odgovornih načela u lokalni kontekst uključit će se i doc. dr. sc. Sven Maričić (Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci), prof. dr. sc. Nevenka Ožanić (Sveučilište u Rijeci – prorektorica za investicije i razvoj); Dorotea Pernjak, mag. pharm. (Razvoj i istraživanje tvrtke JGL d. d., Rijeka); Boris Popović, dipl. ing. el., MBA (Alarm Automatika d.o.o.; Upravni odbor Zaklade Sveučilišta u Rijeci); Valentino Rački (Ured za znanost Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci), prof. dr. sc. Anđelka Radojčić Badovinac (Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci), prof. dr. sc. Marta Žuvić Butorac (Udruga za razvoj visokoga školstva „Universitas“).

Predstavljanje RRI Tools-a tek je prvi korak suradnje Zaklade Sveučilišta u Rijeci na projektu i u promociji društveno odgovorne znanosti.

Predstavljanje će se održati u srijedu 24. veljače 2016. s početkom u 14h u prostoru Akvarija na Kampusu (Radmile Matejčić 5).

Arhiva


O nama | Prioriteti | Organizacijska struktura | Temeljni dokumenti | Godišnja izvješća | Djelatnost Upravnog odbora