Vrijeme je za „Riječku ideju“!

Prije više od 110 godina, u Madisonu u američkom Wisconsinu, rođena je „Wisconsinska ideja“ – koncept koji je želio naglasiti povezanost sveučilišta i matične savezne države, dakle, neposredne zajednice.

Prema toj ideji, akademski potencijal sveučilišta trebao bi prvenstveno biti u službi građana svog “teritorija”, njihovih problema i potreba, a zauzvrat bi imao pravo očekivati i potporu tih građana. U Wisconsinu je ideja odlučno i realizirana: kada su se stočari potužili da ovce umiru od nepoznate bolesti, Sveučilište je otkrilo razlog tome, a rezultat je bio pronalazak lijeka koji sprečava zgrušavanje krvi (warfarin), a madisonski su profesori objasnili i prednosti skladištenja žita u silosima, otkrili ulogu sunca u sintezi vitamina D, test za masnoću mlijeka i koješta drugo što je trebalo wisconsinskim farmerima.

Kako stoji stvar u Rijeci? Rijeka je sveučilišni grad, ali koliko je, zapravo, akademskih resursa doista usmjereno prema poboljšanju onoga od čega žive građani ove regije? Nije li vrijeme da i u Rijeci postavimo kriterije prema kojima bismo sveučilišne istraživačke i obrazovne programe povezane s granama gospodarstva koje su ključne za Rijeku jače poduprli i preferirali? Nije li vrijeme da Sveučilište i gospodarstvo definiraju zajedničke specijalizacije i dogovore međusobnu potporu? Nije li, dakle, krajnje vrijeme za „Riječku ideju“?

U gradu na Rječini, pa onda i široj lokalnoj zajednici, postoji zasigurno stvaralački potencijal,  inovativnost i institucionalni kapaciteti, a konačno i načelna suglasnost oko nužnosti povezivanja i suradnje, no za snažnije iskorake još uvijek nedostaje kohezivni element onkraj pojedinačnih i kratkoročnih interesa.

S najdužom tradicijom sveučilišnog zakladništva u Republici Hrvatskoj, potencijalom mreže svojih osnivača (Grada Rijeka, Primorsko-goranska županija, Sveučilište u Rijeci), podupiratelja (gradovi i općine, pojedinci i poduzeća), ali i korisnika (više od nekoliko tisuća studenata i djelatnika Sveučilišta u Rijeci), izgrađenim povjerenjem javnosti, konačno i misijom stasanja u vodeću hrvatsku zakladu u području odgovorne znanosti i obrazovanja, Zaklada Sveučilišta u Rijeci „Riječku ideju“ postavlja ne samo kao dio vlastitih aktivnosti i stremljenja, nego i buduću zajedničku platformu djelovanja svih relevantnih dionika.

doc. dr. sc. Iva Rinčić
Ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci

Arhiva


O nama | Prioriteti | Organizacijska struktura | Temeljni dokumenti | Godišnja izvješća | Djelatnost Upravnog odbora