Poziv na tribinu ‘Nevidljive sile: Radmila Matejčić i Vanda Ekl’

NS_kultura_ facebook_event_

Nakon izrazito uspješnih tribina o arhitekturi i javnom djelovanju, zadovoljstvo nam je pozvati vas na onu o ženama i kulturi, a koja će tematizirati doprinos cijenjenih povjesničarki umjetnosti Radmile Matejčić i Vande Ekl.

Povjesničarka umjetnosti i arheologinja, Radmila Matejčić zaslužna je za proučavanje i vrednovanje umjetničke baštine i spomeničkog nasljeđa Rijeke, Istre, Hrvatskog primorja i Kvarnera. Na Pedagoškom fakultetu u Rijeci utemeljila je studij povijesti umjetnosti, a njezina knjiga „Kako čitati grad“ i danas je kultno štivo o kulturno-povijesnoj baštini Rijeke.

Povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, Vanda Ekl bila je direktorica Sveučilišne knjižnice i profesorica na Građevinskom fakultetu u Rijeci. Istraživala je gotičko slikarstvo i kiparstvo, glagoljske isprave, kule, toponomastiku, inkunabule, Stari grad, te urbanističke analize grada Rijeke. Autorica je grafičke mapa Fluminensia (1989.), izbora likovno-povijesnih ostvarenja s temom grada Rijeke.

Tribina će biti održana u srijedu, 31. svibnja 2017. u Galeriji Garbas (Užarska 26, Rijeka) s početkom u 19 sati, a sudjeluju muzejska savjetnica Društva povjesničara umjetnosti Rijeke Daina GlavočićMarijan Bradanović, profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci i pročelnik Katedre za istraživanje i zaštitu kulturnih dobara s izlaganjem „Žensko pismo“ u povijesti umjetnosti Rijeke i regije.

U kasnijoj diskusiji o suvremenosti pitanja žena u kulturi, pridružit će im se Emina Višnić, direktorica društva Rijeka 2020 d.o.o. i Marino Čajdo, voditelj VoxFeminae.net platforme.

Više zanimljivih informacija o utjecajnim Riječankama možete pronaći na društvenoj mreži Zaklade Sveučilišta  gdje je u tijeku kreativna kampanja Jeste li znali, a cjelokupni program tribina dostupan je ovdje. Pridružite nam se – https://goo.gl/LpzKww. Veselimo se vašem dolasku!

oznaka

Arhiva


O nama | Prioriteti | Organizacijska struktura | Temeljni dokumenti | Godišnja izvješća | Djelatnost Upravnog odbora