Zakladin projekt MemoRI 2020 među šest odabranih projekata

partneRi

U četvrtak 18. srpnja u prostorijama RiHub-a održana je Skupština udruge Poslovni klub PartneRi na kojoj su odabrani projekti iz područja kulture, umjetnosti i društvenih inovacija koje će ova udruga sufinancirati.

Poslovni klub PartneRi objavio je u travnju prvi poziv za financiranje projekata s ciljem podizanja kvalitete života u lokanoj zajednici,  promicanja društveno odgovornog ponašanja i suradnje sa zajednicom kroz ulaganje u kulturu, umjetnost i društvene inovacije.

Projekte su do 8. lipnja 2019. godine mogli prijaviti pojedinci ili organizacije s prebivalištem/sjedištem u Primorsko-goranskoj županiji, samostalno ili u partnerstvu. Na poziv je prijavljeno 37 projekata.
Pristigle prijave ocjenjivao je Programski savjet udruge Poslovni klub PartneRi.

Poslovni klub PartneRi objavio je svoj natječaj za sufinanciranje određenih kulturnih programa kojima se obogaćuje kulturna ponuda i općenito, život u gradu Rijeci. Pristiglo nam je 37 različitih projekata, vrlo kvalitetnih, raznolikih. Na programskom vijeću odlučili smo odabrati njih 6 koje danas, na Skupštini, dajemo na usvajanje. Ovoga se puta radi o iznosu od 99 tisuća kuna koju ćemo uložiti u sufinanciranje tih projekata. Naravno da smo vodili računa da ti projekti proizlaze iz potreba građana Rijeke i okolice, a realizirale bi ih udruge, odnosno pojedinci iz Rijeke te su na neki način namijenjeni širokoj publici“, kazao je Jakov Karmelić, predsjednik programskog savjeta Poslovnog kluba PartneRi.
Izdvojio je neke od odabranih projekata.

Imamo određene projekte kojima se na neki način mijenja vizura javnog prostora kao što je postavljanje mozaika na stepenicama u gradu Rijeci, usto imamo projekt History film Festival – inkluzivnog kina, prilagođenog filma za osobe oštećenog vida i sluha, potom projekt orkestra mladih ljudi iz određenih osjetljivih skupina, projekt Quarneroli o poznatoj ekspediciji osvajanja Arktika i pokušaja osvajanja Sjevernog pola, stvaranja javne putujuće izložbe i potencijalno, stvaranja jedne pomorske zbirke. Programi su raznoliki, nadam se da će ih Skupština danas usvojiti“, rekao je Karmelić uoči početka jučerašnje Skupštine.
Okupljenim članovima Skupštine u četvrtak je predstavljeno šest odabranih  projekata, koje će, kako je i odlučeno, sufinanirati u iznosu od 99 tisuća kuna.

Zaklada Sveučilišta u Rijeci prijavila je projekt MemoRI 2020Zdravko Tomac projekt 2020OrkestarUdruga A.na.nas projekt RistepLions Klub Quarneroli Lovran projekt Hrvati u osvajanju ArktikaIstra Film projekt History film festival 2019 – inkluzivno kino i Filmaktiv projekt Koga briga.

Zakladin projekt MemoRI društvena je igra u 20 motiva inspiriranih Rijekom koja povezujući sliku i tekst ima edukativan učinak. Obuhvaća lokacije, ličnosti, prepoznatljive riječke motive, a namjera je u daljnjoj fazi u projekt uključiti i građane koji će sami odabirati motive ove igre.

Projekt 2020Orkestar humanitarno je obojen, namjera je glazbom povezati mlade članove društva koji su socijalno ugroženi, stigmatizirani, s naglaskom na romsku zajednicu. U začetku projekta želi se obuhvatiti 20-tak mladih od 12 do 17 godina, u njihovoj najkritičnijoj fazi razvoja, prelaska iz djetinjstva u odraslu dob, i pružiti im priliku da se kroz glazbu i profesionalno vođenje, izraze, integriraju i dožive umjetnost.

Projektom Ristep mijenja se vizura grada, mozaikom ugrađenim u stube na četiri lokacije u centru Rijeke oživljava se javni prostor. Za tehniku mozaika koristile bi se keramičke pločice, a ideja se ostvaruje u suradnji s učenicima Škole za primjenjenu umjetnost u Rijeci i studentima Akademije primjenjenih umjetnosti u Rijeci.

Projekt Hrvati u osvajanju Arktika posvećen je hrvatskim članovima poznate polarne istraživačke ekspedijcije „Tegetthoff“. Čak 12 Hrvata, odvažnih mornara, nazvanih Quarneroli sudjelovalo je u ovoj ekspediciji, koja je postala izvorom mnogih daljnjih znanstvenih spoznaja. U nemogućim uvjetima, čak 23 mjeseca zarobljeni u ledu, uspjeli su preživjeti i do kraja dovesti ovu znanstvenu ekspediciju. Doplovili su do 82,5 stupnjeva sjeverne geografske širine. Malo je poznato da ondje postoji Rt Fiume. Projektom se želi naglasiti doprinos naših mornara u ovoj međunarodnoj ekspediciji kao i značaj udruživanja i zajedničkog djelovanja što vodi velikim rezultatima. Projektom se u prvoj fazi želi prirediti deset izložbi.

Projekt History film festival 2019 – inkluzivno kino je program prilagođavanja filmskog i edukativnog programa osobama s oštećenjima vida ili sluha. Na History film festivalu imat će snimljenu audio deskripciju i pratiti film, za gluhonijeme osobe će postojati standardizirani titlovi kao i tumačenja na znakovnom jeziku. Projekt se ostvaruje u suradnji  s Udrugom slijepih Primorsko goranske županije i Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko goranske županije.

Projekt Koga briga je dokufikcijska-web serija od osam epizoda namijenjena mladima od 15 do 18 godina. Mladi protagonisti na svoj način progovaraju o problemima s kojima se susreću. Namjera je istražiti njihov svijet, poglede na odrastanje, obitelj, seksualnost, preokupacije s ciljem promicanja vrijednosti različitosti i uvažavanja drugih.

Izvor: Teklić.hr

Arhiva


O nama | Prioriteti | Organizacijska struktura | Temeljni dokumenti | Godišnja izvješća | Djelatnost Upravnog odbora