RRI Tools trening kao pokretač nove suradnje u riječkoj zajednici

rri-tools-trening-iv

Dana 27. rujna 2016. u prostorima znanstveno tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci STEP RI, a u sklopu međunarodnog Responsible Research and Innovation Tools projekta, uspješno je održan RRI Tools trening: Alati odgovorne znanosti i istraživanja – Riječka ideja kao pokretač suradnje i razvoja znanosti i lokalne zajednice.

Trening je okupio istaknute dionike znanstvene i istraživačke zajednice, obrazovnog i gospodarskog sektora te organizacija civilnog društva iz riječke regije ponudivši potrebna znanja, alate i interdisciplinarnu suradničku platformu za  implementaciju RRI načela u vlastitu praksu.

U uvodnim riječima ravnateljica Zaklade doc. dr. sc. Iva Rinčić i Zlatko Mičetića, dipl. iur., zamjenik predsjednika Hrvatske gospodarske komore – Županijska komora Rijeka, istaknuli su važnost ovakvih događanja koji kreiraju novi smjer promišljanja odgovornog razvoja, stabilnosti i održivost Rijeke i regije u 21. stoljeću.

Trening su vodile Katarina Anđelković i Đurđa Timotijević, suradnice u Odjelu za međunarodnu suradnju Centra za promociju znanosti iz Beograda, čiji je program započeo RRI samoanalizom među sudionicima, nastavio se upoznavanjem RRI platforme, te zaokružio nova znanja konkretnim alatima za odgovorno istraživanje i inovacije.

Kako RRI izgleda u praksi, i to na području Rijeke, predstavili su ravnateljica Rinčić istaknuvši Zakladu Sveučilišta i njezinu inicijativu Riječka ideja kao primjer doprinosa razvoju lokalne zajednice filantropskim principima, direktor Riječke razvojne agencije Porin mr. sc. Ernest Cukrov istaknuvši ulogu RRA Porin u razvoju novih tehnologija i poduzetništva, te Robert Dorčić, mag. admin. sanit., član projektne skupine projekta EuroBioAct koji je uvršten na prestižnu listu RRI primjera dobre prakse u svijetu.

Završnom diskusijom pokušalo se pronaći odgovore na prepreke u implementaciji RRI-a, te načine kako nadvladati, a svi sudionici i sudionice izrazili su veliki interes za nastavak suradnje, ali i razvoj usvojenih RRI načela u vlastitom djelovanju.

RRI Tools trening treći je u nizu događanja u sklopu suradnje Zaklade Sveučilišta u Rijeci i Centra za promociju znanosti na RRI Tools projektu koji provodi multidisciplinarni konzorcij 26 institucija predvođenih od strane “la Caixa” fondacije iz Španjolske. Projekt se provodi u čak 30 zemalja s misijom uključivanja društva u odluke o razvoju znanosti i tehnologije, te doprinosa pametnom, održivom i cjelovitom rastu.

Arhiva


O nama | Prioriteti | Organizacijska struktura | Temeljni dokumenti | Godišnja izvješća | Djelatnost Upravnog odbora